dinsdag 14 april 2020

Van de kaart door Corona


In deze tijden van crisis wordt het weer duidelijk hoe belangrijk goede informatie is. Eigenlijk zouden we dit voorjaar stilstaan bij het einde van de Tweede Wereldoorlog, dit jaar 75 jaar geleden.* Vanaf de landing van de geallieerden op de stranden van Normandiƫ werden de krijgshandelingen en de vorderingen van de bevrijdingslegers aan menige keukentafel bijgehouden en in schoolatlassen ingetekend. Net zoals we nu elke dag het voortschrijden van het coronavirus op kaartjes van het RIVM kunnen volgen. Zo proberen we grip te krijgen op de situatie.

We zien precies in welke gemeente de nood het roodst is en de hotspots in Noord Brabant en Limburg. Maar het is onbegrijpelijk dat op die kaartjes buiten de landsgrenzen de wereld op houdt. Alsof het virus daar niet bestaat en er geen verband zou zijn met de bestemmingen aan de andere kant van de grens. In het grootste deel van Limburg ben je overal niet verder dan 10 kilometer van een landsgrens verwijderd. En waar Limburg op z’n smalst is kan een Belg die hard hoest een Duitser 8 kilometer verder in de Selfkant aansteken. Juist nu zou er veel meer internationaal moeten worden samengewerkt en over de grenzen heen gekeken moeten worden. Of moeten we misschien weer monsters en demonen tekenen aan de randen van onze landkaart?





*Onze stripboeken Grenzenloos en Bovengronds kregen een vervolg: Bevrijd. We hadden heel wat signeersessies en lezingen gepland, nu hopen we maar dat het boek online goed verkoopt...
http://grenzenloosboek.nl/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten